#7 Balvenie 21yo PortWood Finish

Moja ocena 93/100

Im dłużej będę prowadził tego bloga, tym trudniej będzie mi ukryć moją słabość do whisky finiszowanych w beczkach po porto. Bez wątpienia jest to mój ulubiony typ starzenia whisky.

Porto to 20% wino wzmacniane z Portugalii, które podobnie jak whisky leżakuje w dębowych beczkach. Duże 500-litrowe beczki po latach potrafią w swoim drewnie zachować nawet do 3-4 litrów składowanego w nim alkoholu. Po zalaniu takiej beczki whisky, wino stopniowo uwalnia się, tworząc szczególny smak. Kolor natomiast znacząco ciemnieje.

Moje zamiłowanie do whisky finiszowanych w beczkach po porto zaczęło się od Balvenie 21-years-old PortWood Finish. Jeszcze do niedawna cena za butelkę zamykała się w granicach 600 zł. Obecnie destylarnia Balvenie wycofała tę pozycję, zastępując ją 21-years-old Madeira Cask. Tak więc znalezienie jej może okazać się kłopotliwe, a i cena prawdopodobnie będzie już zupełnie inna. Jeśli ją gdzieś jeszcze zobaczycie w rozsądnej cenie, polecam się nie wahać. Sam żałuje, że nie posiadam jej w swoim barku. Tak czy inaczej, PortWood Finish po uzupełnieniu zapasów prawdopodobnie wróci. Jest to zbyt uznana pozycja, aby przepaść na dłużej. Ciekawe tylko czy dalej będzie dostępna z tym samym oznaczeniem wiekowym. Wcześniej Balvenie RumsCask zamieniono już z wersji 17-letniej na 14-letnią.

Whisky w zależności od sprzedawanego rynku jest butelkowana z różną mocą. Ja miałem możliwość degustacji tej najmocniejszej 47,6% w dodatku niefiltrowanej na zimno. Na rynku występują jeszcze wersje 40 i 43-procentowe.

Na nosie whisky zachowuje się bardzo delikatnie, czuć ciasto, rodzynki i crème brûlée, w tle dąb. Wyczuwalna czekolada i marcepan. W smaku whisky ma w sobie coś wyjątkowego. Początkowa słodkość i owocowość przemienia się w mocno treściwą i mięsistą whisky. Całość uchwytna przy zachowaniu aromatów miodowych. Na podniebieniu wyłania się cierpkość słodkiego wina. Finisz orzechowy, średnio długi i bardzo słodki. Wyrazisty.

Ocena wg serwisu whiskybase: 88,7/100 wśród 138 oceniających użytkowników

Ocena wg Jim Murray’a: 94,5/100

Moja ocena: 93/100

W jednej z książek o whisky natrafiłem na wpis a propos tej pozycji. Autor uznał, że Balvenie 21yo PortWood Finish zasługuje na sklasyfikowanie jej jako jednej z 50 najlepszych na świecie. Szczerze, nie mam nic przeciwko temu. To naprawdę wybitna whisky.

Komentarze