#13 Ardbeg Uigeadail

Moja ocena 87/100

W broszurach reklamowych często pojawia się informacja, że Uigeadail jest wypustem nierozcieńczonym wodą. Nic bardziej mylnego przez ostatnia lata każda z wypuszczonych do sprzedaży butelek posiada taką samą wartość zawieranego alkoholu. Siłą rzeczy, ujednolicenie procentu alkoholu wiąże się z dolewaniem wody.

Termin Uigeadail pochodzi od jeziora o tej samej nazwie, który znajduje się w sąsiedztwie destylarni. To właśnie stąd pobierana jest woda do produkcji whisky Ardbeg. Uigeadail podobnie jak wersja podstawowa jest niefiltrowany na zimno. Zwiększony został natomiast procent alkoholu z 46% na 54,2%. Poziom cząstek fenoli na milion jest taki sam i wynosi 55ppm. Pozwala to zakładać, że torfowość whisky będzie na podobnym poziomie, co w tym przypadku niekoniecznie się sprawdza. Smakowo zdaje się być jednak bardziej dymną whisky. Uigeadail dodatkowy charakter czerpie z leżakowania w beczkach po sherry. To one nadają alkoholu ostateczny smakowy szlif.

Jak na Ardbega przystało, w zapachu dominuje torf, dym i bagno, które to odczuwalne są z nami już do końca. Jak przez mgłę wyczuwalny jest również wrzos i sól. Na języku potężne fale torfu. Whisky jest bardzo zuchwała i szybko rozprzestrzenia się na całą jamę ustną, promieniując swoją mocą. Beczka po sherry dodaje głębi smaku. Whisky jest mięsista. Finisz to niekończący się podmuch dymu. Zostaje z nami na długie godziny. Nie zdziwcie się, gdy żona każe Wam spać odwróconym do ściany. Serio.

Znam wiele osób, które wśród Ardbega najbardziej cenią właśnie Uigeadail. Sam jednak preferuję Corryvreckan, któremu zupełnie brakuje balansu, a jego nieobliczalność przekuta jest w moją słabość do niego. Tutaj silny dym i torf przeplata się z ostrością chilli. Jest jeszcze bardziej agresywna.

Uigeadail pomimo braku określonego wieku to prawdziwa gratka dla fanów marki. Zwolennicy Islay również nie będą zawiedzeni. 300 złotych to uczciwa cena za tą imponującą whisky.

Ocena wg serwisu whiskybase: 89,4/100 wśród 2372 oceniających użytkowników

Ocena wg Jim Murray’a: 97,5/100 (top)

Moja ocena: 87/100

Komentarze

O destylarni

Destylarnia Ardbeg

Destylarnia Ardbeg mieści się na na wyspie Islay na zachód od miasta – Glasgow. Jest jest jedną z 8 czynnych destylarni na tej niedużej wyspie i współtworzy 1 z 6 głównych regionów produkcji whisky w kraju. Sąsiaduje z destylarniami Laphroaig i Lagavulin na południowym wybrzeżu. O tym, że whisky z Islay są wyjątkowe nie trzeba specjalnie pisać. […]