#10 Auchentoshan Classic

Moja ocena 78/100

Whisky Auchentoshan należą do najdelikatniejszych i najgładszych single maltów w kraju. Swoje cechy uzyskuje dzięki potrójnej destylacji, która w Szkocji ma miejsce tylko tutaj. Potrójna destylacja odbywa się głównie w Irlandii i to właśnie do irlandzkich maltów Auchentoshan najłatwiej porównać.

Przeciwnicy potrójnej destylacji otwarcie mówią o zabiciu aromatów przy kolejnej destylacji. Coś za coś. Otrzymujemy łatwo przyswajalny produkt kosztem jego płytkiej głębi. Oczywiście po długim leżakowaniu i finiszowaniu w odpowiednich beczkach i Irlandczycy robią aromatyczne i pełne whisky.

W zapachu Auchentoshan Classic to bardzo wonna i lekka whisky. Czuć nuty cytrusów i creme brulee. W smaku rześka, odświeżająca lekko biszkoptowa. Pojawia się ciasto i wanilia. Na finiszu jabłko, dębina, jest lekko pikantna.

Auchentoshan Classic to bardzo przyzwoity, lecz prosty single malt. Ciężko się nim zaskoczyć. Polecam w cieplejsze dni, szczególnie z lodem, Whisky może się również okazać dobra do wypicia bez większej kontemplacji w większej grupie osób lub dla kobiety poszukującej lżejszych smaków. Zwolennicy Irlandzkich whisky również się nie zawiodą. Sama whisky nie jest dużo droższa od niektórych podstawowych blendów. Jakością natomiast znacznie je przewyższa. Warto spróbować.

Ocena wg serwisu whiskybase: 75,2/100 wśród 13 oceniających użytkowników

Ocena wg Jim Murray’a: 80/100

Moja ocena: 78/100

Komentarze

O destylarni

Destylarnia Auchentoshan

Destylarnia Auchentoshan jest przedstawicielem regionu Lowlands. Pod względem wielkości drugiego regionu w Szkocji, za największym Highlands. Od strony południowej graniczy z Anglią. W swoim obszarze zawiera stolicę Szkocji-Edynburg i to tutaj swoją siedzibę ma destylarnia Auchentoshan. Południowy region jest o wiele łagodniejszy od północy kraju, stąd mówi się, że tutaj whisky dojrzewa szybciej. Pierwsze wzmianki […]