Destylarnia Auchentoshan
Destylarnia Auchentoshan jest przedstawicielem regionu Lowlands. Pod względem wielkości drugiego regionu w Szkocji, za największym Highlands. Od strony południowej graniczy z Anglią. W swoim obszarze zawiera stolicę Szkocji-Edynburg i to tutaj swoją siedzibę ma destylarnia Auchentoshan. Południowy region jest o wiele łagodniejszy od północy kraju, stąd mówi się, że tutaj whisky dojrzewa szybciej. Pierwsze wzmianki o destylowanym tu alkoholu pochodzą z XVIII wieku. W 1823 roku Auchentoshan otrzymuje licencję i staję się legalną gorzelnią.
Żeby opisać jakąkolwiek butelkę Auchentoshan, najpierw trzeba wspomnieć o wyjątkowości tej destylarni. Wykupiony przez Japońską firmę Suntory (właściciel zakładów Bowmore i Glen Garioch), Auchentoshan jako jedna z nielicznych destylarni regionu utrzymała się do dzisiaj. Znakomita większość sąsiadów nie przetrwała trudów kryzysu z połowy lat 90 XX wieku. Dziś destylarnie single malt z tej krainy można policzyć na palcach u jednej ręki, a Auchentoshan jest najpopularniejszym z nich. Jeśli więc szukacie przedstawiciela z Lowlands, chcąc nie chcąc prawdopodobnie traficie właśnie na niego.
To nie wszystko. To, co naprawdę wyróżnia Auchentoshan to liczba destylacji. Cala Szkocja destyluje alkohol dwukrotnie. Tutaj konsekwentnie spotykamy się z trzykrotną destylacją. Związane jest to z dużą liczbą emigrujących robotników z Irlandii do Glasgow w XIX wieku. Whisky Irlandzką z kolei destyluje się zawsze trzykrotnie i zabieg ten miał sprostać wytworzonemu zapotrzebowaniu na rynku w stolicy. Trzecia destylacja zachowała się do dzisiaj.
Trzykrotna destylacja do dziś ma swoich zwolenników Irlandczyków i najczęściej przeciwników po stronie Szkotów. O kolejnej destylacji wiemy, że zacier, z którego produkowana jest whisky, wzrasta z 58-70% na około 80%. Przez lata leżakowania procent alkoholu nie obniża się tak bardzo, jak przy dwóch destylacjach. Oznacza to, że przy zabutelkowaniu alkoholu do np. 40% musi być dodana większa ilość wody. Wiąże się to z utratą części aromatów, whisky jest również bardzo wygładzona w smaku i tak chyba najłatwiej scharakteryzować tę destylarnię.